Skillnaden mellan min religion och världsreligionerna

Ihana Dhillon

Ihana DhillonGrundare:

Hinduism: Sanatana Dharma

Judendom: Abraham och Moses

Buddhism: Siddharta Gautama Buddha

Kristendom: Jesus, Apostel och Paulus

Islam: Muhammed

Kärlek, Glädje Tro och Goda Gärningar: Hermes Atar Trismegistus

Hur gammal?:

Hinduism: 2500 till 1500 f.v.t

Judendom: 1400 f.v.t

Buddhism: 600 till 400 f.v.t

Kristendom: 30 till 70 e.v.t

Islam: 622 e.v.t

Kärlek, Glädje, Tro och Goda gärningar: Torsdagen 4 Juli 2019

Antal utövare:

Hinduism: 1000 miljoner

Judendom: 14 miljoner

Buddhism: 350 till 550 miljoner

Kristendom: 2200 miljoner

Islam: 1500 miljoner

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: 1

Helig skrift:

Hinduism: Vedaböckerna, Upanishaderna, och Bhagavad Gita

Judendom: Torah, Tanakh och Talmud

Buddhism: Tipitaka

Kristendom: Bibeln

Islam: Koranen

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar

Symboler:

Hinduism: Aum

Judendom: Torahrullar, Davidsstjärna, Menora

Buddhism: Lotusblomma hjul med åtta ekrar

Kristendom: Kors Krucifix

Islam: Halvmånen , Shahadah (trosbekännelsen)

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Solen, Biosfären, Jorden, Korset (Ideer, Tankar, Ord och Handlingar) Solen - Den gula yttersta ringen, Biosfären - Den blå mellersta ringen, Jorden - Den gröna innersta ringen, Korset i mitten.

Vem är Gud?:

Hinduism: Brahman = Världsalltet, Brahma, Vishnu och Shiva är de mest kända gudarna. Alla gudar är en del av Brahman. Polyteistisk och Monoteistisk.

Judendom: Skaparen och den allsmäktige. Har namnet Javhe men kallas Adonaij (herre). Gud är passiv i nuet. Människan försöker leva efter Guds vilja. Monoteistisk

Buddhism: Gudarna är fast i återfödseln hjul precis som Människorna. Buddha förstår att människor kan vilja be till en Gud. Polyteistisk

Kristendom: Skaparen och den allsmäktige Gud ger förlåtelse genom Jesus Gud är en men består av tre delar; Fadern, sonen och den helige anden Monoteistisk

Islam: Skaparen och den allsmäktige. Gud är aktiv i nuet. Människan är beroende av Gud. Monoteistisk

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Gud är skaparen av Kosmos och låter liv utvecklas på planeter som har Biosfär. I Biosfären utvecklas individer sakta genom behov och samverkan med omgivningen. Där den mest anpassningsbara överlever. Den upprättgående varelsen är biosfärens slutprodukt och meningen med livet är att den upprättgående varelsen genom andliga eller teknologiska framsteg skall resa till andra planeter och befolka dessa där Biosfären är gynnsam.

Varför behövs Gud?:

Hinduism: Olika gudar hjälper Människorna med olika bestyr.

Judendom: Gud och Tanakh ger råd om hur Människorna ska leva sina liv för att upprätta Guds rike på jorden.

Buddhism: Människan behöver inte Gud för att nå upplysning, tvärtom.

Kristendom: Människan inte låta bli att synda. Genom Jesus förlåter Gud människorna.

Islam: Allah visar sin vilja genom Koranen och Muhammeds sed.

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Gud är en givare av Kärlek och Glädje som genomströmmar hela Kosmos och skapelsen uppgift är att återspegla Guds Kärlek och Glädje samt göra Goda Gärningar.

Lära:

Hinduism: Tror på Brahman, en högsta själ som finns i allting på Jorden. Genom att studera de heliga skrifterna, dyrka gudarna eller meditera kan hindun nå frälsning, slippa återfödas. De flesta hinduer är vegetarianer, att bada i den heliga floden Ganges ger renhet och gör att man lättare når frälsning, Tror på Kastsystemet.

Judendom: Tror på Tanakh Gud kallas av judar för Javhe, ett namn de inte får uttala. Istället används begreppet Adonaij - herre. Det judiska folket är utvalt av Gud och har ett förbund med Gud. Omskärelsen som görs på pojkar är en symbol för detta. Vem som helst kan inte bli Jude utan man måste ha en mamma som är judinna. Tio Guds Bud och övriga 613 (mitzvot) är betydelsefulla. Judarna är noga med att vara med familjen på deras Shabbat , fira högtider som Chanukka och Pesach. Tillåten mat kallas Kosher.

Buddhism: Tillvaron i livet är ett kretslopp. Kretsloppet uppstår som en följd av lidandet. För att komma ifrån lidandet måste man följa den åttafaldiga vägen. Det gäller att förstå sanningen i livet och vad det är som gör att lidandet finns för dig och andra människor. För att förstå detta använder buddhister sig av meditation och bön. Vissa följer Buddhas lära och blir munkar. Många buddhister är vegetarianer , då människan ska visa respekt för allt levande.

Kristendom: Viktigaste delen av den kristna läran är Treenigheten och Jesus uppståndelse från det döda. Nya testamentet och Evangelium är viktigast, där Jesus liv beskrivs. Tror på Jesus som Guds son. Genom att leva som han gjorde har man som kristen möjlighet att få evigt liv i Paradiset. Ledord är Kärlek till allt, förlåtelse. Tro och bekännelse på Jesus. Lovar evigt liv. Jesus har dött och uppstått.

Islam: Gud ska döma till Paradiset eller helvete. För att komma till Paradiset krävs det att man följer de fem pelarna: Trosbekännelsen - Shahadah) Tidebönen - Salah) Allmosan - Zakat) Fastan - Sawm) Vallfärden - Hajj). Tillåten mat kallas halal.

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Meningen med livet är att älska allting med Villkorslös Kärlek, samt känna Glädje, Tro att Kosmos är en andlig plats att leva på och göra Goda Gärningar. Alltings uppgift är att var och en tar emot information från Gud Fadern, hur man lever ett oegoistiskt liv samt lever av Moder Jord i Biosfären. Människan måste återvinna allt hon producerar, så att hon inte förgiftar den Jorden hon lever av genom utsläpp i luften, vatten och jord.

Religiösa samfund:

Hinduism: Shivaism, Vaishnavism, Shaktism, Smartism, Bhakti, Hare Krishna.

Judendom: Ortodox judendom, Konservativ judendom, Reformjudendom.

Buddhism: Theravada, Mahayana, Vajrayana, Zen, Shingon, Tendai, Det rena landet.

Kristendom: Katolska, Ortodoxa, Protestantism, Anglikanska, Österns assyriska kyrka, Orientaliskt ortodoxa kyrkor, Ortodoxa kyrkor, Lutherdom, Anabaptism, Baptism, Kväkare, Radikalpietism, Reformert kristendom, Pentekostalism, Reformationsrörelsen, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, Jehovas vittnen, Swedenborgianism, Universalism, Kristadelfianer, Iglesia ni Cristo, Världsmissionssamfundet Guds församling, Unitarism, Gammalkatolska kyrkor, Oberoende episkopala kyrkor.

Islam: Sunni, Shia, Ahmadiyya.

Kärlek, Glädje; Tro och Goda Gärningar: Hermes, Atar, Trismegistus.

Vad händer efter döden?:

Hinduism: Tror på Reinkarnation (återfödelse), att själen hela tiden återföds, hur bra, det beror på hur man har levt i tidigare liv (karma). Tror att världssjälen Brahman finns i allt, vill att sin egen själ Atman ska få slippa återfödas och få lugn och ro, detta kallas för Moksha.

Judendom: När man dör avslutas livet på jorden, då dömer Gud Människan. Har du levt ett gott liv så kommer du till paradiset.

Buddhism: Buddhister tror på Reinkarnation, att man när dör så föds man om. Har man gjort mycket gott i sitt liv så får man ett bättre liv, har man gjort mycket ont får man ett sämre liv. Vissa buddhister ett fåtal som har nått sanningen når Nirvana, då slipper man återfödas utan svävar i ett lyckorus någonstans i rymden fri från bekymmer och lidande.

Kristendom: När man dör avslutas livet på jorden, då dömer Gud Människan. Har du tagit emot Jesus som din räddare och herre så kommer du till paradiset. Har du inte tagit emot Jesus som din räddare och herre så kommer du till helvetet.

Islam: När man dör avslutas livet på jorden, då dömer Gud Människan. Har du levt ett gott liv så kommer du till paradiset och har du levt ett dåligt liv kommer du till helvetet.

Kärlek, Glädje, Tro och Goda gärningar: När man dör , får man se hela ens liv i kronologisk ordning och sedan färdas man till det medvetande tillstånd som man gjort sig förtjänt av genom de Handlingar som man gjort under livet. Efter ha vistats i det tidlösa är medvetande redo att återfödas igen.

Högtider:

Hinduism: Diwali - Ljusfesten. Firar det godas seger över ondskan.

Judendom: Sabbat - Vilodagen. Firas varje vecka från fredag till lördag. Pesach - Den judiska påsken. Firas för att minnas judarnas befrielse från det egyptiska slaveriet. Chanukka - Tempelinvigningsfesten. Firas för att minnas återinvigningen av Jerusalems Tempel 164 f.v.t.

Buddhism: Vesak - Firar minnet av Buddhas födelse och upplysning.

Kristendom: Jul - Firas till minnet av Jesus födelse. Påsk - Firas för att minnas Jesus lidande för människans synder, hans död och uppståndelse.

Islam: Fastemånaden Ramadan. Eid al-fitr - Fastebrytandets fest. Avslutar Ramadan. Eid al-Adha - Firar Abrahams starka Gudstro.

Kärlek, Glädje, Tro och Goda gärningar:Varje dag du får leva är en gåva från Fader Gud och Moder Jord.

Viktiga ord att kunna:

Allmänt religion: Ateism, Teism, Monoteism, Polyteism, Agnostiker, Religion, Livsåskådning, Heligt, Profet, Fasta, Syndare.

Hinduism: Sanskrit, Kastsystemet, Guru, Brahman, Atman, Reinkarnation, Samsara, Karma, Yoga, Moksha.

Judendom: Torah, Talmud, Noas Ark, Menora, Synagoga, Kosher, Sabbat, Bar/Bat Mitsva, Pesach.

Buddhism: Buddha, Reinkarnation, Bhodisattva, Karma, Åttafaldiga vägen, Nirvana, Tempel.

Kristendom: Jesus, Evangelium, Gamla testamentet, Nya testamentet, Treenighet, Sakrament, Jul, Påsk, Apostel.

Islam: Muhammed, Imam, Koranen, Moské, Allah, Muslim, Shia, Sunna, Ramadan.

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningar: Solen, Biosfären, Jorden, Fader Gud, Moder Jord, Villkorslös Kärlek, Glädje, Tro, Goda Gärningar, Reinkarnation, Medvetande, Liv.

Länkar till mer information:

Hinduism

Judendom

Judiska församlingen i Stockholm

Judendomen Ett litet kompendium om Judendom i Sverige

Judiska församlingen i Malmö

Buddhism

International Buddhist Progress Society, Sweden

Buddhistiska Samfundet Tao Zen

Kristendom

Länkar till information om kristen tro

Sveriges kristna råd

Islam

Islam i Sverige

Kärlek, Glädje, Tro och Goda Gärningartillbaka till länksidan
förslag
läs och skriv i min gästbok